Urpo_Vihervaara.225.jpg

Urpo Vihervaara 1935-2018

Liikenteen monitoimija ja menneen ajan herrasmies

Liikennealalla eri sektoreilla toiminut Urpo ”Upi” Vihervaara kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 26. elokuuta Helsingissä.

Hän oli syntynyt Salossa 31.1.1935.

Urpo Vihervaara teki elämäntyönsä liikenneopetuksen ja -turvallisuuden sekä linja-autoliikenteen avainpaikoilla. Suomen Autokoululiiton toiminnanjohtaja hän oli 1974-1992 ja sittemmin Suomen Turistiauto Oy:n toimitusjohtaja eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Autokoululiitossa Urpo Vihervaara vakaannutti liiton taloudellisen tilanteen, ja toimintaa alettiin kehittää nykyvaatimusten tasolle ottamalla opetusohjelmaan mm. liukkaan kelin ajoharjoittelu. Lukuisista luottamustoimista mainittakoon Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenyys kokoomuksen mandaatilla 1981-96 sekä satamalautakunnan puheenjohtajuus kahdella vaalikaudella ja Moottoriliikenteen Keskusjärjestön hallituksen jäsenyys 1975-92. Liikenneturvallisuuden edistämistä hän ajoi yli 600 Liikennevinkki -radio-ohjelmassa.

Asiantuntemustaan hän kartutti alan kansainvälisissä kongresseissa ympäri maailmaa. Urpo Vihervaaralle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki, ja hän sai vastaanottaa myös mm. liikenneministeriön hopeisen ansiomerkin ja Moottoriliikenteen Keskusjärjestön ansiomerkin.

Suomen Urheiluautoilijoiden liittoa hän johti 66-72 toimien myös kartturina rallikisoissa aina Monte Carloa myöten.

Koko aikuisikänsä Helsingissä asuneen Upin harrasti moottoriveneilyä ja sittemmin purjehtimista. Jo poikaiässä alkaneen partioharrastuksen myötä Töölön Nuotioveikkojen tapaamiset olivat hänelle aina yhtä mieluisia.

”Menneen ajan herrasmiehenä” Upi Vihervaara pukeutui aina tyylikkäästi, olipa kyse sitten arkipukeutumisesta tai tanssiparketeilla esiintymisestä.

Upin panos suomalaisessa tanssiurheilussa oli merkittävä. Ensimmäisen vaimonsa Anna-Maijan kanssa hän kilpaili sekä vakio- että latinalaistansseissa Pohjoismaiden mestaruuskisoja myöten. Upin ansiosta alan kaksi kilpailevaa liittoa yhdistettiin 1976 Suomen Tanssiurheiluliitoksi, jonka puheenjohtaja hän toimi 1981-84, jolloin Suomessa järjestettiin mm. latinalaistanssien EM-kisat. Anna-Maijan ja Upin pojassaan Juhassa sytyttämä tanssiurheilukipinä hehkuu edelleenkin. Monista työ- ja luottamustehtävistään huolimatta Upilla riitti aikaa myös Rotary-toiminnalle, ja hän oli kaksi vuosikymmentä aktiivijäsen Ilmari Kiannon Perinneyhdistys K.H.P.V. ry:ssä toimien mm. kymmenkunta vuotta yhdistyksen tilintarkastajana.

Stadilainen Upi oli legendaarisen Primulan jengin perustajajäseniä.

Urpo ”Upi” Vihervaaraa jäävät syvästi kaipaamaan poika Juha sekä Liisa-sisko ja Matti-veli perheineen ja muut sukulaiset kuin myös kaikki työtoverit ja ystävät
– ja meitähän riittää!

Timo Alarik Pakkanen
Urpo Vihervaaran monikymmenvuotinen ystävä ja Vehon ex-viestintäpäällikkö
Marjukka Luomala-Toivonen
monikymmenvuotinen perheystävä

Julkaistu Helsingin Sanomissa 19.9.2018